Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου

Το Γυμνάσιο Λούρου συμμετέχει σε  Δίκτυο  Σχολείων τα οποία θα συνεργαστούν  τη σχολική χρονιά 2023-2024 για την υλοποίηση  του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου  με θεματικό άξονα:  « Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

Οι σχολικές μονάδες που συμμετέχουν σε αυτό το Δίκτυο θα εκπονήσουν ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:

α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες

β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι,

γ)  Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες

δ) Τέχνες και  αρχιτεκτονική

ε) Τοπική  ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον,

στ) οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα

ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.

Το σχολείο μας συμμετέχει με  δύο εργασίες: η 1η με τίτλο : « Γνωρίζω τα βυζαντινά μνημεία του τόπου μου» εντάσσεται στην β υποενότητα: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι. Η 2η  έχει τίτλο: «Διαβαίνοντας τα χωριά του Λούρου» και  περιλαμβάνει τις υποενότητες α, δ, ε, στ.

Το παραγόμενο αποτέλεσμα του δικτύου θα παρουσιαστεί στο  ομώνυμο  Υβριδικό 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών  τον Απρίλιο του 2024.

Είναι γεγονός  πως η συμμετοχή σχολικών μονάδων στο Δίκτυο ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς,  εντείνει την εξωστρέφεια των σχολείων, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών,  καλλιεργεί τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους.

Τέλος,  το εν λόγω θέμα, παρά τις ταχύτητες που καθημερινά αναπτύσσουμε και την άνετη κυκλοφορία μας στη χώρα της πληροφορίας, παραμένει ιδεώδες για την κάλυψη των ανωτέρω παραμέτρων και την ουσιαστική μας επαφή με τη «γειτονική μας ετερότητα».

Σχετικές δημοσιεύσεις