« Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων»

Η Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Λούρου πραγματοποίησε  Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. Η Εκπαιδευτική Επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας- Ευριπίδη Ελένη, και  είχε χαρακτήρα εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό, καθώς οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων», το οποίο υλοποιείται  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

 Αρχικά, οι μαθητές και μαθήτριες  επισκέφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων και μέσα από τις παιδαγωγικές δραστηριότητες του προγράμματος  κατανόησαν τη μορφή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεατρικού οικοδομήματος, τους σημαντικότερους σταθμούς στη γένεση  της θεατρικής πράξης, αλλά και  τη διττή λειτουργία του ως χώρου διδασκαλίας αρχαίου δράματος και χώρου συνελεύσεων της πόλης.

 Οι μαθητές  μετά την περιήγηση τους στο χώρο, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, έπαιξαν επιδαπέδια παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων και παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό απόσπασμα από την « Ελένη» του Ευριπίδη. Στο τέλος, μαθητές και συνοδοί καθηγητές περιηγήθηκαν στο εσωτερικό της πόλη της  Ηγουμενίτσας.

Η βιωματική προσέγγιση του θέματος, η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα στάδια του προγράμματος και η εξοικείωση με  τα τεκμήρια της ιστορίας (μνημεία, υλικά κατάλοιπα) προσέλκυσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών και ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στο  συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις