Λειτουργία του σχολείου

1. Διδακτικό ωράριο

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού προγράμματος και τα διαλείμματα καθορίζονται από σχετική απόφαση του ΥΠΑΙΘ και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

  • Το διδακτικό έτος ορίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
  • Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων τελείται αγιασμός και δίνονται οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων και στη λειτουργία εν γένει του Σχολείου. Από την επόμενη ημέρα εφαρμόζεται το προβλεπόμενο διδακτικό ωράριο και το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα.
  • Οι ώρες διδασκαλίας είναι 33 ώρες την εβδομάδα (3 – 7ωρα  και  2- 6ωρα) για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και 34 ώρες την εβδομάδα (4- 7ωρα  και  1- 6ωρο) για τη Γ΄ τάξη.
  • Το διδακτικό έτος χωρίζεται σε δύο τετράμηνα:

Α΄ τετράμηνο:  11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου

Β΄ τετράμηνο:  21 Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων

  • Παρατίθενται οι διακοπές, οι αργίες και οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτουργούν:
    • Τα Σάββατα και τις Κυριακές
    • Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)
    • Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)
    • Την Καθαρή Δευτέρα
    • Την 25 Μαρτίου (εθνική εορτή)
    • Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)
    • Την 1η Μαΐου
    • Την εορτή του Αγίου Πνεύματος
    • Από 01 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές). Μία ημέρα την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε ΠΕΜΠΤΗ το σχολείο είναι ανοικτό.
    • Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου.
  • Τα μαθήματα ενδέχεται να διακοπούν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ή άλλων αρμόδιων επ’ αυτών κρατικών φορέων, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων.

2. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

Το Σχολείο μας εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις Εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται έγκαιρα για προγραμματισμένες ή έκτακτες (γνωστές όμως εκ των προτέρων) αλλαγές που προκύπτουν στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, όπως επίσης και αλλαγές που σχετίζονται με αλλαγή διδασκόντων/ουσών ως προς τα γνωστικά αντικείμενα, οι οποίες γνωστοποιούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο.

3. Προσέλευση στο σχολείο

  • Οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Η προσέλευση των μαθητών/τριών γίνεται με τα λεωφορεία ή με ταξί λίγη ώρα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Οι γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στον χώρο του Σχολείου, οφείλουν να είναι συνεπείς ως προς την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των παιδιών τους για την καλύτερη ασφάλεια των μαθητών και τη σωστή λειτουργία του Σχολείου. Με την έναρξη του διδακτικού έτους ανακοινώνεται στους γονείς-κηδεμόνες και τους/τις μαθητές/τριες η ακριβής ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
  • Τα μαθήματα αρχίζουν καθημερινά στις 08:15. Η προσέλευση στο σχολείο πρέπει να είναι έγκαιρη, δηλαδή πριν από το χτύπημα του κουδουνιού. Η πρωινή παράταξη, η προσευχή, οι ανακοινώσεις κ.λ.π. αποτελούν μέρος του σχολικού προγράμματος. Αμέσως μετά οι μαθητές/τριες πηγαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι απουσιολόγοι σημειώνουν στο απουσιολόγιο τους απόντες και το παραδίδουν στους/στις εκπαιδευτικούς.
  • Οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ωράριο του καθημερινού σχολικού προγράμματος, καθώς και κάθε άλλου είδους σχολικών εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση αργοπορίας ή απουσίας των μαθητών/τριών η Διεύθυνση του σχολείου πρέπει να ενημερώνεται από τους γονείς και κηδεμόνες τους. Ειδικότερα, οι πρωινές καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου και για το λόγο αυτό η συχνή επανάληψή τους αποτελεί παράπτωμα και ελέγχεται.

4. Παραμονή στο σχολείο

  • Οι μαθητές/τριες πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι. Με τη λήξη της κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός φροντίζει για την ομαλή αποχώρηση των μαθητών/τριων και εξέρχεται από την αίθουσα κλειδώνοντας την πόρτα.
  • Εφόσον εισέλθει ο διδάσκων/σκουσα στην αίθουσα διδασκαλίας δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν (μαθητή/τρια).
  •  Οι θέσεις των μαθητών/τριών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας καθορίζονται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος. Αλλαγή θέσης επιτρέπεται μετά από συνεννόηση με τον διδάσκοντα/ουσα καθηγητή/τρια.
  • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κανένας μαθητής/τρια, από τους προσελθόντες στο σχολείο, δεν επιτρέπεται να απουσιάζει αδικαιολόγητα από την αίθουσα διδασκαλίας
  •  Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού, καφέ και αναψυκτικού στην αίθουσα διδασκαλίας, ενώ η κατανάλωση νερού επιτρέπεται μόνο αφού ζητηθεί άδεια από τον διδάσκοντα/ουσα.

5. Αποχώρηση από το σχολείο

  • Οι μαθητές/τριες σε καμία περίπτωση δε φεύγουν από το Σχολείο πριν τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια.
  • Η μεσημβρινή  αποχώρηση των μαθητών/τριών από το σχολείο γίνεται αμέσως μετά το χτύπημα του κουδουνιού για τη λήξη της έκτης 13:20 ή της έβδομης διδακτικής ώρας 14:05 ή ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε τάξης.
  •  Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας  για να προσέλθει στο Σχολείο και να παραλάβει το παιδί του .
  •  Αν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί -για ειδικό λόγο- να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, ενημερώνει απαραιτήτως  τη Διεύθυνση του Σχολείου.

6. Απουσίες μαθητών

Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/ριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν το Σχολείο για την απουσία των παιδιών τους.

7. Διαδικασίες ενημέρωσης μαθητών, γονέων και κηδεμόνων

Η ενημέρωση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων γίνεται μέσω των ακόλουθων τρόπων:

 · Ιστοσελίδας του Σχολείου.

· Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

· Τηλεφωνικά

Οι γονείς-κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς τακτικά στη διάρκεια του σχολικού έτους. Κάθε μέλος του διδακτικού προσωπικού ορίζει πρωινές ώρες ημερών, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου και γνωστοποιούνται μέσω του Διευθυντή στους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών, κατά τις οποίες δέχεται όσους γονείς-κηδεμόνες επιθυμούν να το συναντήσουν. Είναι αυτονόητο ότι, όταν υπάρχει ανάγκη, το σχολείο επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους γονείς-κηδεμόνες αλλά και οι γονείς-κηδεμόνες μπορούν να ζητήσουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση ή συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς-κηδεμόνες υποχρεούνται να ενημερώσουν το σχολείο για τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e-mail) στην οποία επιθυμούν να ενημερώνονται.

8. Μεταφορά μαθητών

Η μεταφορά των μαθητών/τριών γίνεται είτε με τα λεωφορεία, είτε με ταξί όταν επιβάλλεται, είτε από τους ίδιους τους γονείς και κηδεμόνες. Η ασφαλής και έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών/τριών προς και από το σχολείο σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αποτελεί στόχο του σχολείου.

Μεταφορά με σχολικά λεωφορεία

Η διεύθυνση του σχολείου φροντίζει τη μετακίνηση των μαθητών/τριών σε συνεργασία με την Π.Ε. Πρέβεζας. Τα δρομολόγια και οι συγκεκριμένες στάσεις μεταφοράς των μαθητών/τριών οριστικοποιούνται και ανακοινώνονται στην αρχή του διδακτικού έτους και ισχύουν μόνο για το συγκεκριμένο σχολικό έτος. Το Σχολείο διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των δρομολογίων ή των στάσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Για την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να βρίσκονται έγκαιρα στο λεωφορείο – τουλάχιστον πέντε λεπτά νωρίτερα στην καθορισμένη στάση και ώρα. Ως εκ τούτου, η συνέπεια σε καθημερινή βάση αποτελεί δείγμα σεβασμού και διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Όταν ο/η μαθητής/τρια απουσιάζει από το σχολείο, φροντίζει ο/η ίδιος/α να του/της παραδίδονται τα μαθήματά του/της από συμμαθητή/τρια του/της.  

Ασφάλεια και συμπεριφορά μαθητών/τριών στο λεωφορείο

Οι μαθητές/τριες που χρησιμοποιούν το λεωφορείο οφείλουν να σέβονται τους κανόνες χρήσης του, για τους οποίους ενημερώνονται τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να επιδεικνύουν αποδεκτές συμπεριφορές. Συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών/τριών και χαρακτηρίζονται από έλλειψη ευγένειας και σεβασμού ελέγχονται από τη διεύθυνση του σχολείου.

Συγκεκριμένα:

·Μέσα στο λεωφορείο οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να αλλάζουν μόνοι τους θέσεις και πρέπει να κάθονται εκεί, όπου κάθισαν αρχικά, φορώντας πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

·Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται μέσα στο λεωφορείο το φαγητό, τα αναψυκτικά, το νερό, οι τσίχλες καθώς επίσης δεν επιτρέπεται οι μαθητές/τριες να έχουν στυλό, μολύβια, παιχνίδια και αιχμηρά αντικείμενα εκτός της σχολικής τους τσάντας. Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών στο λεωφορείο αποτελεί προέκταση της σχολικής τους ζωής και οι ίδιοι έχουν την ευθύνη για την αποφυγή εντάσεων κατά τη διεξαγωγή του δρομολογίου.